Vissza

Mecalux rendszer a ContiTech Fluid-nál

2017 / 10 / 17 - Állványrendszer, Cikk

Kapacitásnövelés okos megoldással” címmel jelent meg a Supply Chain Monitor legfrissebb számában egy esettanulmány, amelyben bemutatják a Logi-Store megoldását a szűkös tárolási kapacitás kezelésére!

CIKK:

A ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. termelési volumene az elmúlt években jelentősen növekedett, és ez kihívások elé állította a céget. Az egyik legnagyobb problémát a szűkös tárolási kapacitása jelentette. Azonnali megoldásra volt szükség, amelyet a Logi-Store Kft. szállított.

A Continental vállalatcsoport a ContiTech Fluid Technology üzletága – magyarországi leányvállalata, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. révén – jelenleg két termelési bázissal van jelen hazánkban. A makói és a váci telephely nemcsak a cégcsoporton belül játszik fontos szerepet, hanem a globális autóiparban is, ugyanis ezekben a gyárakban állítják elő a világ autóipari hűtő-fűtő és üzemanyag-ellátó rendszereibe épülő gumi, műanyag és fém tömlők, illetve az azok kombinációjából készülő szerelvények mintegy 50%-át. A cég magyarországi üzemeinek működés- és ellátásbiztonsága tehát a világ autóipara számára kulcsfontosságú.

A növekedés terhei

– Meghatározó piaci pozíciónk komoly felelősséget ró ránk, hiszen a világ számos vezető személy- és tehergépjármű gyártóját szolgáljuk ki alkatrészekkel. Vevőink folyamatos innovációt, optimális árszintet és stabil szállítási teljesítményt várnak el cégünktől. Éppen ezért a tökéletességre törekszünk, és örömteli, amikor igyekezetünk elismeréseként erősödik irányunkban a bizalom, ami a folyamatosan növekvő megrendelés-állományban nyilvánul meg. Ha a bővülés üteme egyenletes mértékű, akkor az üzleti és a szakterületi menedzsmentnek viszonylag egyszerű a dolga: a dinamika függvényében beruházásokat tervez, illetve valósít meg. A mi életünk azonban másként alakult: az elmúlt 5-6 esztendő folyamán a növekvő vevői igények hatására termékkibocsátásunk megduplázódott. Egyrészt a hagyományos benzin- és dízelüzemű járművek globális keresletnövekedése miatt, másrészt pedig azért, mert egyre inkább fellendül a hibrid, valamint az elektromos hajtású járművek piaca is. Márpedig a hibrid gépjárművekbe mintegy ötször annyi hűtő-fűtő tömlő épül be, mint hagyományos autókba, az elektromos járművek pedig még a hibrid autóknál is több hűtendő komponenst tartalmaznak, ezért az azokba beépülő hűtő-fűtő tömlők száma nagyságrendet „ugrik”. E tényezők együttesen vezettek ahhoz a növekedési dinamikához, amely kihívás elé állította cégünket. Bővítési beruházásokat kellett foganatosítani mind Makón, mind Vácon, illetve egy új, harmadik telephely felépítéséről is döntés született. A megrendelés-állomány bővülése azonban olyan gyors ütemű volt, hogy amikor 2015 novemberében céghez érkeztem, a korábban, a megfelelő mértékűnek tűnő kapacitástöbblet „ráhagyásával” elfogadott bővítési tervek már jól látható módon nem jelentettek volna megoldást az igények kiszolgálására sem a termelésben, sem a logisztikában. A gyártási tevékenységnek többek között helyre, a logisztikának pedig a tárolási kapacitás növelésére és koncepcióváltásra volt szüksége. Első lépésben a csapatot erősítettük meg, és a csapat részének tekintettük azokat a külső partnereket is, akik segítségünkre voltak az egyre égetőbb, és cégünknek jelentős többletköltséget okozó kapacitáshiány feloldásában – mondta Luca Márió, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. logisztikai vezetője.

Koncepcióváltás a raktártechnikában

Tavaly év végén a cég mind a makói, mind a váci telephelyre vonatkozóan tendert írt ki egy-egy komplex raktártechnikai rendszer kialakítására.
– A két gyár kapcsán az igények hasonlóak voltak: a lehető legkisebb alapterülten a lehető leghatékonyabb tárolási rendszerekre vártunk megvalósítható koncepciókat. Míg Makón akkor már építettük a meglévő gyárhoz csatlakozó új, mintegy 3000 m2 nettó raktárterület „tartalmazó” 10 000 m2-es üzemcsarnokunkat, a mozgástér valamelyest nagyobb volt, mint Vácon, ahol ugyan a raktározás számára nyertünk 600 m2-nyi, korábban rosszul kihasznált üzemi területet, de a termelés számára helyet kellett átadnunk, azaz valós kapacitásnövelést inkább csak okos megoldásokkal érhettünk el. A tenderen ebből adódóan arra a cégre esett a választásunk, amely a rendelkezésre álló szűkös infrastrukturális keretek között a lehető legnagyobb tárhelyet képes biztosítani úgy, hogy az áruátvétel, a belső anyagáramlás, valamint a készáruk komissiózásának folyamatai a korábbinál hatékonyabbá válnak. Az erős mezőnyből végül a Logi-Store Kft.-re esett a választásunk. Elsősorban azért, mert leginkább esetükben éreztük azt, hogy maximális energiát fektettek be a számunkra optimális megoldás kialakításába – jegyezte meg Luca Márió.

– Amikor megismertük a feladatot, és felmértük a környezetet, azonnal éreztük, hogy a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. komoly kihívás előtt áll, és egyszerre több fronton vív „harcot” azért, hogy vevőit a tőle megszokott magas minőségben szolgálhassa ki. Azt is érzékeltük, hogy ehhez gyors és hatékony segítséget vár a leendő raktártechnikai beszállítótól. Ebben a helyzetben kifejezetten előnyt jelentett, hogy a cég logisztikai vezetője nem rejtette véka alá azokat a problémákat, amelyekkel a raktárlogisztika területén küzdöttek, illetve nagyon pontosan megfogalmazta igényeiket. Ez jelentette azt az információalapot, amelyre végül 7 különböző megoldási koncepciót dolgoztunk ki, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy az új rendszerek kiépítése során mindkét telephelyen felhasználjuk a korábban felépített állványrendszerek elemeit. Ez nem feltétlenül az az út, amelyet a raktártechnikai cégek szívesen választanak, ugyanakkor a megbízó számára ez volt a kézenfekvő, ezért egyáltalán nem „ijedtünk meg” a feladattól, amelyet 2016 februárjában nyertünk el – mondta Somogyi Attila, a Logi-Store Kft. kereskedelmi igazgatója.
A raktártechnika-specialista cég ennek megfelelően a megbízója telephelyeinek egyedi igényeire szabott megoldásokat szállított. Ezek új Mecalux-állványokat és a korábban telepített tárolórendszerek Logi-Store Kft. által átvizsgált és szükség szerint felújított elemeit egyaránt tartalmazzák.

Optimalizált tárolási rendszerek

– A 7 koncepcióból 2 tervet „gondoltunk tovább” raktártechnikai partnerünkkel, és ezekből alakítottuk ki a végső megoldásokat a két telephely esetében. A Makón újonnan épült raktárcsarnokban „egy fedél alatt” tudtuk megoldani az alapanyagok, a késztermékek, valamint a göngyölegek tárolását. Az alapanyagok és késztermékek tárolására 7500 palettahely kapacitású hagyományos soros raklapos állványrendszer, illetve ahhoz kapcsolódóan egy 2500 ládahely kapacitású görgős-átfolyós állványzat épült, míg a göngyölegek LIFO-elv szerint használt, úgynevezett push back állványokon kaptak helyet. A Logi-Store Kft. a raktár és az üzem közötti területen egy, a gyártás félkész termékekkel történő ellátására szolgáló állványrendszert is kiépített. Ebben a kézi-gépi kombinált komissiózásra kialakított, a már meglévő raklapos állványok elemeiből épített polcos rendszerben speciális kosarakban tároljuk a félkész tömlőket – mondta Luca Márió. A logisztikai vezető hozzátette: Vácon hasonló, de néhány elemében eltérő rendszer épült ki. A meglévő alapanyag és készáru raktár állványzatának szűkfolyosóssá alakításával másfélszeresére tudták növelni a tárolási kapacitást, de ez a transzformáció új anyagmozgatógépek beszerzését is szükségessé tette. Ezek a gépek sínes megvezetéssel közlekednek az állványzat sorai között. Vácon is kiépült a gyártáskiszolgálás „köztes” komissiózó területe, de a makói megoldással ellentétben itt nem raklapos állványokból képzett polcos rendszer épült, hanem egy szűkfolyosós, magasraktári targoncákkal kiszolgált állványrendszert alakítottak ki a félkész termékeket tartalmazó kosarak tárolására.

– A tárolási rendszerek optimalizálásával egyszerre értünk el jelentős kapacitásnövelést, és tudunk többlethelyet biztosítani a termelés számára. Ezzel sikerült felszámolni a növekedés útjában álló akadályokat. Ebben a Logi-Store Kft.-nek fontos szerepe volt, de nem csak a végeredménnyel vagyunk elégedettek, hanem pozitívumként említhetem raktártechnikai partnerünk rugalmasságát is, amellyel változtatási igényeinket kezelte. Biztonságot jelentő háttérként értékeljük, hogy a cég saját szerelőcsapattal is rendelkezik, amely igény esetén akár 24 órán belül rendelkezésünkre áll, továbbá 5 éven keresztül ingyenes rendszer-felülvizsgálatot biztosít számunkra.

További hírek

2023 / 11 / 24 - Hír

Az IKEA Components sikertörténete a raktári szimulációról

Az IKEA Components sikeresen alkalmazta a raktári szimulációt a szlovákiai Malackyban létesített új logisztikai központjuk kialakítása során.

Bővebben
2023 / 08 / 21 - Fami, Műhelyberendezés

Gear Garage, a kombinálható műhelyberendezés

A FAMI Gear Garage termékcsalád az autóipar, a motorsport és az ipari szektor sajátos igényeihez szabott berendezési megoldásokat kínál.

Bővebben
2023 / 06 / 13 - Állványrendszer, Tárolástechnika

Rendszeres állványfelülvizsgálat a biztonságos munkavégzésért

A rendszeres állványfelülvizsgálattal a balesetveszélyek időben felismerhetők, elkerülhetők a személyi és anyagi károk, ezen felül költségmegtakarítást is eredményez.

Bővebben

Lépjen velünk kapcsolatba az alábbi űrlap kitöltésével!

Kövessen minket a social media csatornáinkon!

This site is registered on wpml.org as a development site.