Vissza

Újragondolt raktártechnológiai koncepció – esettanulmány

2018 / 10 / 16 - Állványrendszer, Logi-Store

A nagyszabású projekt részleteiről a két cég szakembereit egy páros interjú keretében kérdezte a Supply Chain Monitor portál. Dömötörfi Ákos, a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. logisztikai vezetője elmondta, hogy a világ összes kontinensén 31 országból megközelítőleg 300 beszállítóval dolgoznak együtt. Ez havonta mintegy 700 beszállítást és 8000 egységcsomagolást foglal magába. Vevőiknek 325 különböző telephelyre szállítanak, ami 9500 palettányi árumennyiséget és közel 1200 kiszállítást jelent havonta.

Komplex raktártechnikai megoldás a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. veszprémi telephelyén

Dömötörfi elmondása szerint korábban a logisztikai operáció egy 9600 m2-es külső csarnokban folyt, amit ki szerettek volna váltani egy modern, a korábbinál jelentősen több paletta tárolására alkalmas, a gyártócsarnok közvetlen szomszédságában felépített magasraktárral. A cél az volt, hogy a gyártáskiszolgáláshoz szükséges szállítási útvonalak hosszát, illetve a kapcsolódó költségeket csökkenteni, a rendelkezésre álló kapacitásokat pedig bővíteni tudják. A kamionok rakodása ma már 15 dokkolókapun keresztül történik, amelyekből 3 oldalrakodási lehetőséget is biztosít.

Dömötörfi Ákos (Valeo Auto-Electric Magyarország Kft.)​

A Valeo új raktára

Bara Tamás, a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. létesítményfenntartási és karbantartási vezetője kifejtette, időbe telt, míg a beruházás a döntés előkészítésétől az átadásig eljutott. Kilenc hónapnyi tervezés után építették fel a 3 szintes, 22 000 m2 hasznos területtel rendelkező épületet. A létesítmény középső részében, egy 14 000 m2-es csarnokban folyik a logisztikai operáció, a 3500 m2-es galéria szinten konferencia-központ és irodai részleg kapott helyet, az alsó szinten pedig egy 1500 m2-es gyártási területet, illetve 2000 m2-en szociális helyiségeket, valamint kültéren kamion- és buszparkolót alakítottak ki.

A cég a beruházás megvalósításához egyedi kormánydöntés keretében kapott támogatást a magyar államtól. Az építési fővállalkozót 2016 októberében választották ki, akkor indultak el a földmunkák, 2017 júniusában kezdődött az építkezés, szeptemberben pedig sor kerülhetett az ünnepélyes alapkőletételre. A 14 000 m2-es magasraktárat végül idén július elsején állították üzembe, a másik két szint a tervek szerint várhatóan októberre készül el, ekkor kötik majd össze egy folyosóval a jelenlegi gyártócsarnokot és a raktárépületet.

Az ötlettől a megvalósításig

Dömötörfi Ákos elárulta, hogy a beruházás során az összes folyamatot újragondolták és a tárolási koncepciót is átalakították. Mint elmondta, teljesen kettéválasztották a bejövő és a kimenő oldali folyamatokat. Új raktározási stratégiát vezettek be, amelynek az a lényege, hogy szabad helyfoglalásos rendszerben tárolják az anyagokat, ami elősegíti a hatékonyabb helykihasználást és a folyamatok optimalizációját. Betárolási folyamataikban átálltak a homogén rakatok kezelésére, ami így csökkenti a kiszedésre fordított időt. A raktárban a gyorsan forgó, azaz a gyártás során nagy mennyiségben felhasznált anyagokat úgynevezett magaspolcos rendszerben tárolják. Az alsó részeken görgős tárolóhelyek kerültek beépítésre a hatékonyabb komissiózás érdekében. A lassan forgó, azaz kis volumenben felhasznált alkatrészeket hagyományos állványokon raktározzák a csarnok külön erre a célra elkülönített egyik részében.

Fontos újdonság, hogy jövő év elejétől automata targoncákkal végzik majd a termeléskiszolgálást. A projekt kidolgozása folyamatban van, már a beszállítók tendereztetése is megkezdődött. A cég most azt vizsgálja, hogy pontosan hány automata vontatóra, kiskocsira, illetve milyen egyéb eszközökre lesz szükség az automatizált anyagmozgatás megvalósításához.

A technológiából fakadó követelményként a logisztikai tevékenységeik palettája is tovább bővült az átcsomagolási feladatokkal, amelyek során azt kell biztosítaniuk, hogy a Távol-Keletről érkező beszállításaik megfelelő kondícióban kerüljenek a tisztateres termelésbe. Dömötörfi hangsúlyozta, hogy a környezettudatosságra is igyekeztek nagy hangsúlyt fektetni, így a magasraktárban egy teljesen új – a legmodernebb környezetvédelmi szempontoknak megfelelő lítiumionos – targoncaflotta üzemel homlokvillás és tolóoszlopos gépekkel, amik a széles folyosós állványrendszert szolgálják ki.

A Logi-Store lett a raktártechnikai beszállító

A cég létesítményfenntartási és karbantartási vezetője, Bara Tamás kifejtette, hogy az általuk kiírt tenderre 4 céget hívtak meg, amelyek közül a több körös egyeztetés, illetve személyes konzultáció után elektronikus aukció keretében választották ki a Logi-Store Kft.-t, így ők szállíthatták az állványrendszert az új raktárba. A pályáztatás során a három legfőbb szempont a javasolt műszaki tartalom, a szállítási határidő, illetve a beszerzési ár volt. Bara szerint a kommunikáció, a rugalmasság, a műszaki elvárások feltételrendszerének maradéktalan teljesítése, illetve az ár és a szállítási határidő komplex együttese alapján került kiválasztásra a Logi-Store Kft.

Bara Tamás (Valeo Auto-Electric Magyarország Kft.)

Új, modern raktár

A Valeo új raktárában a berendezés gerincét soros raklapos állványok képezik, egy nagyobb területen viszont görgős átfolyó tálcák kerültek elhelyezésre a gyorsan forgó cikkek gyors talajszintű kiszedésének támogatására. A lassabban forgó, apró méretű, de nagy volumenű termékeket az állványzat egy részében a talajon tárolt raklapok helyén helyezték el polcos állványrendszerben. Ezenkívül a raklapos állványrendszer bizonyos szintjei is rácspolc-burkolattal kerültek megépítésre a nagyobb méretű, de lassabban forgó termékek tárolására. A végeredmény egy jól átgondolt és kompakt vegyes állványzat lett, amelyen az anyagok gyalogos és gépesített ki- és betárolása a legnagyobb hatékonysággal és a legkevesebb hibával történhet.

Bara Tamás úgy fogalmazott, hogy a széles, illetve a keskeny folyosós rendszer előnyeit és hátrányait mérlegelve végül is a széles folyosók mellett döntöttek. Kialakításával a komissiózási folyamatot hatékonyabbá tudták tenni a rendelkezésre álló területen. Ennek köszönhetően nemcsak a targoncák, hanem a raktári dolgozók is be tudnak menni a sorok közé a kiszedési munkafolyamat során. Mint elmondta, ezt az egy kompromisszumot kellett csak kötniük a raktári beruházás során, hiszen a kapacitás kihasználása szempontjából a szűk folyosós megoldás előnyösebb lett volna számukra. A legnehezebb döntést azonban az építkezés során kellett meghozniuk, mivel nagy eltérés volt a meglévő épület és a megvásárolt telek talajszintje között: akadt olyan terület, ahol 8 méternyi talajfeltöltés is szükséges volt, hogy egy síkba kerüljön a két épület padlózata.

Ez természetesen jelentős költségtöbbletet eredményezett a kezdeti előirányzathoz képest. Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy egy L alakú alsó szintet építsenek a gyártóterület és az öltözők számára, illetve egy szintén L alakú galériát, ahol a konferencia-központ és az irodahelyiségek kaptak helyet. Bara Tamás szerint a 3 szintes épület létrehozásával triplán ki tudják használni a területet, ráadásul anélkül, hogy a telek beépítettségét növelték volna.

A Logi-Store Kft.-vel kialakított együttműködésről elmondta, hogy a kivitelezés során fellépő problémákat és csúszásokat a cég rugalmasságának köszönhetően sikerült zökkenőmentesen kezelni, így tartották az állványrendszer telepítésére megszabott határidőket. Sőt, néhány szakaszban még jobban is teljesítettek.

Több szakaszos kivitelezésben valósult meg az állványzat

Katona László, a Logi-Store Kft. projektmenedzsere úgy fogalmazott, hogy az igazi kihívást nem az állványzat kialakítása, hanem a kivitelezés több szakaszos megvalósítása jelentette. Habár a raktár egy légtér, több zónára van osztva, amelyek különböző kialakításúak vagy építészeti szempontból eltérő igényeknek kellett megfelelniük. A 60 napos kivitelezési munka lezárultával egy 11 300 raklap kapacitású állványrendszer, illetve 7700 dobozférőhelyes FIFO polcrendszer került átadásra.

Katona László (Logi-Store Kft.)

Bara Tamás elmondta, hogy napi kapcsolatban voltak a műszaki kérdéseket, valamint a munka ütemezését illetően, mivel egy építés alatt álló csarnokban kellett a Logi-Store Kft. szakembereinek felépíteniük az állványrendszert. A Valeo létesítményfenntartási és karbantartási vezetője külön kiemelte a Logi-Store Kft. rugalmasságát, mivel több fázisban, 2,5 hónap alatt sikerült létrehozni az állványrendszert, és a folyamatot mindig ahhoz igazítottak, hogy a logisztikai csarnoknak éppen melyik területe készült el és került átadásra.

Katona László aláhúzta, a Valeo veszprémi raktárába telepített tárolási megoldás valóban nem egy átlagos kivitelezés volt. Úgy véli, hogy a projekt ritka, példaértékű és rugalmas együttműködés volt mind a megbízóik, mind pedig az építőipari kivitelezők részéről.

Forrás: https://scmonitor.hu/cikk/20180914/ujragondolt-raktartechnologiai-koncepcio

További hírek

2023 / 11 / 24 - Hír

Az IKEA Components sikertörténete a raktári szimulációról

Az IKEA Components sikeresen alkalmazta a raktári szimulációt a szlovákiai Malackyban létesített új logisztikai központjuk kialakítása során.

Bővebben
2023 / 08 / 21 - Fami, Műhelyberendezés

Gear Garage, a kombinálható műhelyberendezés

A FAMI Gear Garage termékcsalád az autóipar, a motorsport és az ipari szektor sajátos igényeihez szabott berendezési megoldásokat kínál.

Bővebben
2023 / 06 / 13 - Állványrendszer, Tárolástechnika

Rendszeres állványfelülvizsgálat a biztonságos munkavégzésért

A rendszeres állványfelülvizsgálattal a balesetveszélyek időben felismerhetők, elkerülhetők a személyi és anyagi károk, ezen felül költségmegtakarítást is eredményez.

Bővebben

Lépjen velünk kapcsolatba az alábbi űrlap kitöltésével!

Kövessen minket a social media csatornáinkon!

This site is registered on wpml.org as a development site.