Vissza

7 logisztikai trend a 2023-as évre

2023 / 02 / 10 - Cikk, Tárolástechnika

A 2023-as logisztikai trendek a raktározás automatizációjának és digitalizációjának terjedését vetítik előre. A technológiai fejlődés – például a felhőalapú informatikai rendszerek – agilisabbá, biztonságosabbá és megbízhatóbbá teszi a logisztikai folyamatokat. A változó környezetben az ellátási lánc olyan megoldásokat igényel, amelyek növelik a Logisztika 4.0 kihívásaival szembeni ellenálló képességet.

1. Raktári szimuláció

A digitális szimuláció lényege, hogy tárgyak vagy folyamatok virtuális replikák, amelyek segítségével előre jelezhető a valóságos társaik viselkedése. A logisztikában szimulálható a raktárelrendezés, az üzemeltetés és az áruáramlás. Vizuálisan ábrázolhatóvá válnak a logisztikai folyamatok a létesítmény 3D-s modelljében.

A szimuláció segít időben felismerni az üzemeltetési hibákat, hatékonyságbeli problémákat és a fejlesztési lehetőségeket, így támogatva a stratégiai döntéshozatalt. Bevezethet például új komissiózási módszereket, vagy megvizsgálhatja, hogyan teljesítene a létesítmény más típusú tárolórendszerek használata esetén.

2. Rugalmas logisztikai rendszerek

A rugalmasság kulcsfontosságú tényező volt 2022-ben, és az idén is az marad. Az omnichannel működés terjedése, a termék szezonalitása, valamint a visszáruk kezelése miatt sok vállalat kényszerült rugalmas logisztikai folyamatokat kialakítani a versenyképesség megőrzése érdekében.

A rugalmasság elengedhetetlen az ellátási lánc minden szakaszában. A rugalmas logisztikai és gyártási folyamatok garantálják a készlet rendelkezésre állását az ügyfelek számára. Ugyanakkor optimalizálják a gyártás, raktározás és szállítás költségeit is. A rugalmas logisztikai rendszereket alkalmazó vállalkozások képesek raktáraikat a váratlan változásokhoz igazítani.

A rugalmasság versenyelőnyt biztosít a megrendelések teljesítésében is, amely megköveteli a logisztikai pontosságot.

3. Robotizáció

A robotizált folyamatautomatizálási (RPA) technológia – azaz a szoftverrobotok alkalmazása – 2023-ban is jelentős szerepet fog játszani az üzleti folyamatokban. Az RPA-t az ismétlődő feladatok automatizálására használják. Ilyenek például az automatikus e-mailek küldése, adatok másolása és beillesztése, webalkalmazásokhoz való csatlakozás.

A logisztikában az RPA technológia a termékek nyomon követésében játszik fontos szerepet. Az RPA lehetővé teszi az ügyfelek tájékoztatását a kiszállítási időről, az esetleges késésekről, és elektronikus kézbesítési bizonylatot hoz létre automatikusan generált üzeneteken keresztül.

A rendelkezésre álló értékesítési és piaci adatok automatikus elemzésével a robotok a kereslet és kínálat előrejelzésére is használhatók. Az analízis segítségével biztosítható a megfelelő mennyiségű készlet a jövőbeni rendelések teljesítéséhez.

4. Adatbányászat

Az adatbányászat nagy mennyiségű adat elemzése, melynek célja döntéshozatalt támogató minták kinyerése. Algoritmusok rendszerezik és szűrik az információkat, majd azokat használható tudássá alakítják.

A Logisztika 4.0 keretében az áruk beérkezése, a komissiózás és a visszáruzás területein felismert minták alapján optimalizálható a készletgazdálkodás.

5. Felhőalapú informatika

A felhőalapú informatika újradefiniálta az üzletvitelt – pontosabban az ellátási láncok megszervezésének módját. A szoftver, mint szolgáltatás (SaaS) szintén meghatározó logisztikai trend lesz 2023-ban. A SaaS-modellben működő raktárkezelő rendszerrel (WMS) segítségével bármilyen, internetkapcsolattal rendelkező eszközről hozzáférhetünk a raktárhoz.

A SaaS WMS magasabb adatbiztonságot nyújt. Ez azt jelenti, hogy az összes adatot a felhőben tárolja, automatikus biztonsági másolatok készítésével. A felhő alapú szoftverek bevezetése költséghatékony megoldás, az infrastruktúra és az üzemeltetés költségeit megspóroljuk.

6. Drónok a logisztikában

A drónok kezdenek teret hódítani a logisztikai iparágban is. A Google és az Amazon már egy ideje dolgoznak drónprototípusokon, hogy légi úton szállítsák ki a megrendeléseket az ügyfeleknek. Bár ez még csak kísérleti fázisban jár, a drónokkal való szállítás nagy előnyökkel járna: alacsonyabb költségek, gyorsabb szállítás, kevesebb közúti szállítás és a környezetszennyezés csökkenése.

Egy másik lehetőség a drón-leltározás, amelyet néhány raktárban már a gyakorlatban is alkalmaznak. A drón önállóan repül a raktár felett, beolvassa a vonalkódokat vagy az RFID-címkéket. Ezután tájékoztatja a logisztikai szoftvert az egyes cikkszámokhoz tartozó készletről. Ez a megoldás lehetővé teszi a készlethiányok automatikus észlelését anélkül, hogy ehhez a feladathoz külön erőforrásokat kellene rendelni.

7. Zöld logisztika

A fenntartható logisztika, vagy zöld logisztika az üzleti tevékenység környezeti hatásainak csökkentését célzó alapelvek és intézkedések összességét foglalja magában. A környezettudatosság egyre nagyobb lendületet kap, mivel a vállalatok az ellátási lánc minden szakaszában igyekeznek csökkenteni karbonlábnyomukat, szennyezésüket és hulladékukat.

Az elektromos járművek használata, az átvételi pontok népszerűsítése és a biológiailag lebomló anyagok alkalmazása néhány olyan intézkedés, amelyet a vállalatok a hulladékcsökkentés és az üzleti folyamataik során történő energiafogyasztás csökkentése érdekében hajtanak végre.

Logisztika 2023-ban: új technológiák a jobb szolgáltatásért

2022-ben a raktárautomatizálás és a digitalizáció a logisztikai stratégia alap pilléreivé váltak. 2023-ban egyértelmű, hogy továbbra is az új technológiáktól várjuk a versenyképesség növelését, a folyamatok ésszerűsítését és a hibák minimalizálását. A cél? Rugalmas logisztikai rendszerek létrehozása, amelyek képesek alkalmazkodni a változásokhoz.

További hírek

2023 / 11 / 24 - Hír

Az IKEA Components sikertörténete a raktári szimulációról

Az IKEA Components sikeresen alkalmazta a raktári szimulációt a szlovákiai Malackyban létesített új logisztikai központjuk kialakítása során.

Bővebben
2023 / 08 / 21 - Fami, Műhelyberendezés

Gear Garage, a kombinálható műhelyberendezés

A FAMI Gear Garage termékcsalád az autóipar, a motorsport és az ipari szektor sajátos igényeihez szabott berendezési megoldásokat kínál.

Bővebben
2023 / 06 / 13 - Állványrendszer, Tárolástechnika

Rendszeres állványfelülvizsgálat a biztonságos munkavégzésért

A rendszeres állványfelülvizsgálattal a balesetveszélyek időben felismerhetők, elkerülhetők a személyi és anyagi károk, ezen felül költségmegtakarítást is eredményez.

Bővebben

Lépjen velünk kapcsolatba az alábbi űrlap kitöltésével!

Kövessen minket a social media csatornáinkon!

This site is registered on wpml.org as a development site.